Welke stappen moet je nemen als zwanger worden niet vanzelf gaat?

By DoktersVandaag jan 1, 2025

Dr Bertho Nieboer (gynaecoloog) geeft antwoord. Nou, dat komt helaas in ongeveer 10 tot 20% van de stellen voor. We adviseren altijd om het in ieder geval een jaar te proberen en daarmee gaan we uit van een normale cyclus, zoals we eerder hebben gezegd van 25 tot 35 dagen en dat je iedere maand een poging kan wagen. Dus is je partner de helft van het jaar op zakenreis of heb je een heel lange of heel korte cyclus, dan moet je natuurlijk daar andere termijnen voor hanteren.

Ben je na een jaar proberen niet zwanger, dan zijn er een paar dingen die je kan doen. Dus neem allereerst contact op met je huisarts. Hij of zij kan ook alvast wat onderzoeken inzetten. Bijvoorbeeld de zaad kwaliteit bij de man controleren of kijken of er andere risicofactoren zijn op het niet zwanger worden of bijvoorbeeld bij de vrouw een temperatuur curve van één of twee maanden bij laten houden om te zien of de eisprong normaal verloopt.

In sommige gevallen zul je door worden verwezen naar de gynaecoloog en dan vaak naar de afdeling voortplanting geneeskunde. Daar kunnen nog wat meer onderzoeken gedaan worden. Bij de vrouw kan bijvoorbeeld gekeken worden of er sprake is van goed toegankelijke eileiders. Dat is een onderzoek waarbij ze via de vagina en de baarmoeder een beetje stroperige vloeistof in spuiten en dan tegelijkertijd één of twee röntgenfoto’s maken van de buik om te zien of die vloeistof ook mooi door de eileiders komt. Dat is natuurlijk belangrijk omdat die eileiders het eitje met het zaadje moeten gaan verbinden.

Soms wordt er voor gekozen als er uitgebreidere verdenking is op bijvoorbeeld endometriose of andere ziektes die voor een verminderde vruchtbaarheid kunnen zorgen voor een kijkoperatie. En dan kunnen ze in de buik van de vrouw nog wat beter kijken wat er aan de hand is.

Blijkt nou dat alles verder helemaal goed is. De zaadkwaliteit is goed, jullie zijn nog jong en de eileiders zijn nog mooi open. Dan kan er gezegd worden nou probeer het gewoon nog 6 tot 12 maanden en dat is dan vaak een grote kans dat je alsnog zwanger raakt. Als bijvoorbeeld de zaadcellen wat te traag zijn of er zijn andere problemen, dan kan er gekozen worden voor inseminatie. Dat is een behandeling waarbij de beste zaadcellen uit een buisje worden geselecteerd en dan in de baarmoeder worden ingebracht. En die krijgen dus als het ware een lift naar de goede plek.

Zijn er meer problemen of zijn de eileiders bijvoorbeeld dicht door een eerdere infectie, dan kan er ook gekozen worden voor IVF. En dat kennen jullie waarschijnlijk onder de naam reageerbuis bevruchting. Daarbij worden de eicellen uit de buik geprikt, samengevoegd met de zaadjes van een man in een reageerbuis en daar worden embryo’s uit gemaakt die dan na dag drie of na dag vijf bij de vrouw worden in geplaatst.

Laten we hopen dat het zover niet komt. Probeer zo gezond mogelijk te leven. Ben je langer dan een jaar bezig met zwanger worden? Overleg dan met je huisarts.