Dr Bertho Nieboer (gynaecoloog) geeft antwoord. Wat houdt HPV in en wat kunnen de consequenties zijn? Je hebt er vast misschien wel eens van gehoord. Het HPV, het humaan papillomavirus. Dat is een virus dat heel veel vrouwen bij zich dragen en in principe overgedragen wordt door seksueel contact. Dat hoeft niet altijd met penetratie te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld door aanraking van een penis of orale seks.
De meeste vrouwen kunnen dat virus uit zichzelf weer opruimen, dus dat wordt door het immuunsysteem uit het lichaam geklaard. Sommige vrouwen echter blijven zo’n HPV infectie houden en roken is daar bijvoorbeeld een belangrijke risicofactor bij. Wat kunnen nu de consequenties zijn als je zo’n langdurige HPV infectie hebt? In de loop van de jaren kan dat gaan bijdragen aan het ontstaan van baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan. Daarom is het ook heel belangrijk om je bijvoorbeeld te laten vaccineren tegen het HPV. Dat wordt sinds 2010 aan alle meisjes in het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden.
Daarmee ben je ongeveer 90% beschermd tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker, maar dus niet 100%. Daarom is het ook belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker, maar ook zoveel als mogelijk buiten een vaste relatie veilig te vrijen met condooms.
Sinds 2022 wordt de HPV vaccinatie ook aan jongens aangeboden, omdat ook jongens problemen kunnen krijgen door HPV infectie. Dus net zoals bij meisjes, kan ook HPV genitale wratjes krijgen, dus wratjes in het schaam gebied. Maar ook bij jongens kan het uitgroeien tot bijvoorbeeld penis, kanker of anus kanker in het ergste geval. Dus belangrijk is denk goed na of je die vaccinatie gaat halen en blijf zoveel als mogelijk veilig vrijen en bij klachten je huisarts bellen.